Erfgoeddag op 24 april 2016

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van ‘rituelen’. De Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren is een erfgoedvereniging die nog tal van oude rituelen in ere houdt. Wij nodigen u uit op zondag 24 april van 13 tot 18 uur aan De Pegger, Wetschot 2 in Vlimmeren.

Programma:

Prinsen- en prinsessenschieting voor kinderen vanaf 6 jaar
Om de drie jaar houdt de gilde een konings-schieting. Bij een koning horen ook prinsen en prinsessen. Wie op 24 april met de hand-boog de vogel van de staande wip voor kinderen schiet, wordt aangesteld als prins of prinses van de gilde. Als een koning niet getrouwd is, wordt de gildezuster die een haan kan vangen zijn koningin. Ook de kinderen die in dit ritueel slagen, worden prins of prinses.

Fotoshoot
Kinderen die ook eens willen poseren als gildebroeder of -zuster worden in de traditionele klederdracht gefotografeerd.

Tentoonstelling
In woord en beeld maakt u kennis met de aloude gilderituelen. Pannenkoekenbak en versnaperingen Op de eerste vrijdag van september gaan de gildebroeders patatten uitdoen bij de eerste deken van de gilde. De gildezusters bakken dan pannenkoeken. En op ‘vrouwkensdag’, de eerste dinsdag na Lichtmis, delen de gildezusters snoep uit in de scholen. Ook op 24 april zullen de pannenkoeken en de snoepzakjes klaarstaan!

Kom op 24 april met je kinderen of kleinkinderen naar De Pegger en laat je onderdompelen in de rituelen van de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren! Ook de dienst Toerisme van de gemeente Beerse zal van de partij zijn naar aanleiding van de opening van het toeristisch seizoen.