Gilden stappen door Vlimmeren

In Vlimmeren op het weekend van 26-27 juni 2010 greep het zeventiende Landjuweel der Kempense gilden plaats. Zestig gilden woonden het vijfjaarlijkse evenement bij.

Het Landjuweel is een wedstrijd die loopt over een periode van vijf jaar en dit weekend feestelijk werd afgesloten. De Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren won in 2005 het Landjuweel in Meer en kreeg daarom de eer de editie van 2010 te organiseren op het feestterrein aan de Gierledijk.

Het Landjuweel startte zaterdag met een schietwedstrijd met vijf wapens. Zondag begon het programma al in de voormiddag met een gildemis en een receptie. Na het gildenmaal ’s middags stapten de aanwezige gilden in optocht naar het feestterrein. ‘Dat zogenaamde schoon inkomen is een traditie die herinnert aan de feestelijke aankomst van de deelnemende gilden bij de Landjuwelen enkele eeuwen geleden’, zegt hoofdman Leo Struyven van de Vlimmerse gilde.

Gisteren namiddag waren er wedstrijden gildedansen, vendelen, roffelen en de schieting van de opperkoning. ’s Avonds werden de ereprijzen uitgereikt en mocht de winnende gilde de tinnen kruik die symbool staat voor het Landjuweel in ontvangst nemen. De Sint-Jorisgilde van Nieuwmoer is de laureaat en mag in 2015 het Landjuweel organiseren.

bron: Het Nieuwsblad