Terugblik op de Koningsschieting 2016

De driejaarlijkse koningsschieting van de gilde had op zondag 29 mei 2016 plaats op het schietterrein aan De Pegger in Vlimmeren en voorafgegaan door een familieschieting op vrijdag 20 mei 2016. Hier lieten toch enkele schutters in hun kaarten kijken daar op een bepaald moment door een pijl de drie vogels neerduikelden.

Staf Vermandel werd in 2013 koning en in 2015 zelfs opperkoning van de Hoge Gilderaad der Kempen (zie tijdschrift Vlierbes september 2015, p. 6). Na het afhalen met de huifkar en accordeon stapten alle gildeleden driemaal al biddend rond de wip. Na het voorlezen van het reglement door de hoofdman en de ereschoten door de genodigden mocht Staf drie schoten doen naar de vogel waarna alle gildebroeders in volgorde van binnenkomen een pijl mochten schieten. Het was pas in de elfde ronde dat door Staf de vogel werd neergehaald en alzo zijn tweede termijn van drie jaar als koning kon aanvatten.

Peter Daman werd nogmaals door de koning aangesteld als knaap en zoon Jelle haalde daarna ook nog de vogel neer voor de fles jenever. De zwarte beurs werd leeggemaakt en men zorgde nadien voor een prima maaltijd met frikadellen en krieken. Maria Smans en Els Snels werden verkozen als de eredames van koningin Ria.