■ KRO ■ De drive-in-nachtmis vanaf het terrein van Pinkpop in Landgraaf op kerstavond 24 december gaat niet door. Dat heeft het bisdom Roermond vanavond bekendgemaakt.

Bisschop Harrie Smeets van Roermond blies de viering af na een negatief advies van de overheid. Meer dan 500 auto’s zouden naar het terrein van Megaland komen, en dat zou een groot aantal reisbewegingen met zich meebrengen. Na overleg met burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf werd daarom besloten af te zien van de openluchtmis.

Al binnen drie dagen na de aankondiging van de drive-in-nachtmis waren alle reserveringen voor de ruim 500 auto’s vergeven. De bezoekers zouden vanuit hun auto de mis kunnen volgen, opgedragen door de bisschop vanaf een podium.

Na de oproep afgelopen maandag van premier Mark Rutte om thuis te blijven en het afblazen van alle nachtmissen in de katholieke kerken door de Nederlandse bisschoppen besloot bisschop Smeets de nachtmis in Landgraaf ook niet te laten doorgaan.

“Het is heel spijtig dat we dit besluit hebben moeten nemen”, zegt bisschop Smeets. “Het was hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen spontaan reageerden. Dat geeft aan dat er grote behoefte is om samen Kerstmis te vieren. Het is jammer dat we zoveel mensen moeten teleurstellen en ik hoop dat iedereen er begrip voor kan opbrengen.”

De bisschop draagt volgens de huidige planning op kerstavond in besloten kring twee nachtmissen op. De eerste in de vroege avond in de Sint-Martinusbasiliek in Venlo, die onder meer door Omroep Venlo en L1 op tv wordt uitgezonden; de tweede vanaf 21.30 uur in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht, die door RTV-Maastricht wordt uitgezonden.