■ KRO ■ De rooms-katholieke kerken in Nederlands bieden dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft daartoe besloten, zo meldt het secretariaat van de Nederlandse kerkprovincie vandaag.

Tussen donderdag 24 december 17.00 uur en vrijdag 25 december 07.00 uur worden er dus in het geheel geen publieke vieringen worden gehouden. De bisschoppen willen in deze periode van lockdown bewegingen van veel mensen tegelijk voorkomen.

“Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. Het besluit om op kerstavond en in de kerstnacht geen publieke vieringen te laten plaatsvinden, nemen de bisschoppen met pijn in het hart”, zo luidt de verklaring.

De missen en andere vieringen op Eerste en Tweede Kerstdag kunnen wel doorgaan, zij het met een maximum van dertig personen exclusief bedienaren, medewerkers en zangers. Daarbij geldt het huidige advies om een mondkapje te dragen, dat alleen af mag bij het ontvangen van de Heilige Communie. De bisschoppen benadrukken ook tijdens de kerstvieringen niet te zingen, op maximaal vier koorzangers na.

De bisschoppen melden ook dat speciale kerstactiviteiten binnen of buiten de kerk niet zijn toegestaan. Zij willen voorkomen dat groepen naar de kerk komen om bijvoorbeeld de kerststal te bezoeken. Individuele kerkbezoeken voor gebed of het branden van een kaars blijven wel mogelijk.

Tenslotte roepen de bisschoppen nogmaals op om vooral wél Kerstmis te vieren. De vieringen op kerstavond en in de kerstnacht zijn weliswaar niet publiek toegankelijk, maar zullen wel plaatsvinden en door vele parochies worden uitgezonden via de livestream en ook op NPO2 is via KRO-NCRV om 23.30 uur de nachtmis te volgen. Ook andere vieringen zijn via livestream of televisie mee te vieren.