■ CNN/KRO ■ De Amerikaanse president Donald Trump wil Amy Coney Barrett benoemen als vervanger van de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg, meldt nieuwszender CNN op basis van ingewijden binnen de Republikeinse partij. Morgen maakt Trump officieel bekend wie hij wil voordragen.

Barrett wordt al een aantal dagen als favoriet beschouwd. Ze is 48 jaar en stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van opperrechter Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven. Barrett is devoot rooms-katholiek, moeder van zeven kinderen van wie twee geadopteerd en fel tegenstander van abortus.

Alle ingewijden die met CNN spraken benadrukten dat Trump op het laatste moment nog van gedachten zou kunnen veranderen. Eerder liet de president wel weten dat het nieuwe lid van het federale Hooggerechtshof “waarschijnlijk een vrouw” zal zijn.

De andere kandidate is Barbara Lagoa (52), dochter van Cubaanse vluchtelingen. Zij is de eerste vrouw van Latijns-Amerikaanse afkomst die benoemd werd als rechter bij het Hooggerechtshof van Florida voordat ze aantrad bij een federaal hof van beroep in Atlanta, haar huidige functie. Trump zei 23 september uitdrukkelijk dat hij geen afspraak heeft gepland met Lagoa. Ook zij is praktiserend rooms-katholiek

Als Trump een kandidaat heeft voorgedragen moet die nog worden goedgekeurd door de Senaat. Deze week werd duidelijk dat die waarschijnlijk instemt met de benoeming. De Republikeinen zijn in de Senaat in de meerderheid.

Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten bestaat uit negen rechters. Het gaat om één Chief Justice en acht Associate Justices. De opperrechters worden benoemd door de Senaat na nominatie door de president. Zij worden benoemd voor het leven, tenzij zij terugtreden, met pensioen gaan of worden afgezet.

Momenteel zijn vijf leden van het Hooggerechtshof praktiserend katholiek: chief justice John Roberts, Clarence Thomas, Samuel Alito, Sonia Sotomayor en Brett Kavanaugh.