Onze-Lieve-Vrouw van La Salette ook wel O.L.V. van La Salette, middelares voor de zondaars genoemd, betreft een bedevaartsoordin La Salette, een klein alpendorp op 1800 meter hoogte in de gemeente La Salette-Fallavaux, in het Franse Dauphine in het bisdom Grenoble, ca. 75 km ten zuidoosten van Grenoble.

In het jaar 1846 was er in La Salette een verschijning van Maria aan twee herderskinderen, Melanie Calvat en Maximin Giraud, welke door de Katholieke Kerk wordt erkend.

Op 19 september 1846 hoedden de 14-jarige Melanie Matthieu en de 11-jarige Maximin Giraud hun schapen. Melanie vertelde het volgende: “Toen ik vanaf een heuveltje gezien had, dat onze koeien rustig in de weide stonden, ging ik terug naar beneden en klom Maximin omhoog. Toen zag ik plotseling een prachtig helder licht, veel mooier dan de zon. In dat licht zag ik een heel mooie prachtige vrouw.”

De kinderen merkten op dat de Dame erg verdrietig was. Zij droeg een helder stralend kleed, versierd met parels en een goudkleurig dekkleed. Om haar hoofd had zij een krans van rozen. De verschijning had een halssieraad met een crucifix met een hamer aan de ene zijde en een nijptang aan de andere zijde. De mooie vrouw stond op en zei: “Kom dichterbij kindertjes, wees niet bevreesd, ik ben hier om jullie groot nieuws te vertellen.” 

De Heilige Maagd sprak aanvankelijk Frans tegen de kinderen, maar zij ging daarna over in het plaatselijk dialect van het Occitaans. Met name sprak zij over vloeken, het verzuimen van de zondagsplicht en de ongehoorzaamheid aan de wetten van God. “Als mijn volk zich niet aan God wil onderwerpen, word ik gedwongen de hand van mijn zoon te laten gaan.”

Hiermede bedoelde zij het einde der tijden. De bedompte houding, de vloeiende tranen en de woorden van de Heilige Maagd zijn de uitdrukking van haar bezorgdheid en toegenegenheid tot de mensen. Aldus de verklaringen bij deze citaten.

Een waterbron is ontdekt op de plaats van de verschijning en er zouden onverklaarbare fysieke genezingen hebben plaatsgevonden. Verschillende blinden zouden hun gezichtsvermogen terug hebben gekregen. Ook werden mensen met darmkwalen genezen dankzij het geneeskrachtige water volgens de lokale verhalen.

Tijdens de verschijning zouden beide kinderen onafhankelijk van elkaar een geheim hebben ontvangen, eerst Maximin, daarna Melanie. Terwijl zij tot Maximin sprak, zag Melanie de Heilige Maagd prevelen, maar zij verstond niets van wat zij zei. Maximin werd ondervraagd door de burgemeester van het dorp Pierre Peytard op 21 september 1846. Verder zou Maximin Giraud met Jean Baptiste Marie Vianney, ook wel bekend als de Pastoor van Ars, gesproken hebben op 19 september 1850. Beide geheimen werden in 1851 op schrift gesteld onder kerkelijk toezicht en uiteindelijk in handen gesteld van Paus Pius IX op 18 juli 1951. Maximin stierf zonder het geheim bekend te maken. Kardinaal Antonelli zou er echter een afschrift van aan de Hertogin van Clermont-Tonnerre hebben gegeven. Maximin overleed op 40-jarige leeftijd op 1 maart 1875 in zijn geboorteplaats Corps. Melanie verbleef in verschillende congregaties in Frankrijk, Engeland en Italië. Zij stierf op 15 december 1904. Haar lichaam rust in Altamura (Italië). Binnen vijf jaar heeft de Kerk de verschijningen goedgekeurd.

Wikipedia