Januarius van Benevento (gestorven 304, Pozzuoli) was waarschijnlijk de eerste bisschop van Benevento in Campanië. Hij werd tijdens de christenvervolging door Diocletianus gedood. Er is sprake van een Januarius, die samen met vijf andere christenen in het jaar 305 werd onthoofd. Volgens katholieken is hij een martelaar. Zijn gedachtenis wordt gevierd op 19 september.

Een tiental jaren na de gewelddadige dood van Januarius werden zijn overblijfselen overgebracht naar Napels. Vanwege zijn bijzetting in de catacomben in (de huidige Napolitaanse wijk) Capodimonte verkregen deze de naam “catacomben van Januarius”. Hier werd later ook de heilige Quodvultdeus bijgezet. Sinds de 17e eeuw ligt Januarius in de dom van Napels, waarvan hij patroonheilige is. Tweemaal jaarlijks vindt hier het “bloedwonder” van de heilige Januarius plaats.

Het korrelige, eeuwenoude bloed wordt in aanwezigheid van de Aartsbisschop van Napels in twee verzegelde en afgesloten fiolen in de handen van een priester weer vloeibaar. Wanneer dit gebeurt heerst in Napels grote vreugde maar het uitblijven doet de gelovige inwoners rampen verwachten.

De in 1738 ingestelde Orde van Sint-Januarius herinnert aan de heilige en het wonder.

bron: Wikipedia