■ KRO ■ Hij is dan geen bisschop van Rome meer, maar Benedictus XVI wordt door zijn opvolger nog wel ‘paus’ genoemd. Dit in acht nemende, zou je kunnen zeggen dat Benedictus de oudste paus in de geschiedenis is, althans vanaf morgen. Met 34.108 levensdagen haalt de 94-jarige Joseph Ratzinger dan Vincenzo Pecci oftewel Leo XIII (1878-1903) in.

Toch is het niet helemaal zeker dat Ratzinger de alleroudste paus ooit is. Het zou best kunnen dat Pedro de Luna nog ouder was. Deze Spaanse tegenpaus met de naam Benedictus XIII zou op zijn sterfdag in 1423 de leeftijd van 95 hebben. Maar daarover bestaat geen historische zekerheid, aangezien zijn geboortejaar 1328 wordt betwist.

Benedictus XVI kreeg na zijn historisch besluit om af te treden als Romanus pontifex de titel ‘emeritus paus’. Hij bleef zich kleden in het pauselijk wit en liet zich met ‘Zijne Heiligheid’ aanspreken.