■ KRO ■ Het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is gered. Het gemeentebestuur van Amsterdam zet de subsidie aan het museum voort, ook al viel het 17de eeuwse monument drie weken geleden wegens geldgebrek over de rand bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

Voor het museum is op de cultuurbegroting toch ruim 600 duizend euro per jaar gevonden, tot 2024. De toekenning van de subsidie maakt deel uit van de reparatie van het kunstenplan, dat wethouder van Cultuur Touria Meliani dinsdag naar de gemeenteraad stuurde.

Het is ongebruikelijk dat de gemeenteraad individuele besluiten van het AFK corrigeert, maar hier is volgens het college sprake van een ‘unieke instelling’. Wethouder Meliani hevelt Ons’ Lieve Heer op Solder over naar de culturele basisinfrastructuur van Amsterdam. De geschiedenis van de schuilkerk moet worden verteld in het kader van de collegespeerpunten tolerantie, diversiteit en inclusivie. Om dat te blijven doen, haalt het college geld uit een pot van het AFK voor korte projectsubsidies.

Op het AFK-besluit om Ons’ Lieve Heer op Solder over te slaan kwam veel kritiek. De online petitie voor behoud van de subsidie is meer dan vijftienduizend keer getekend. De handtekeningen zijn dinsdagmiddag overhandigd.