■ KRO ■ De Raad van State van de Republiek Turkije heeft vandaag het regeringsdecreet van 24 november 1934 waarmee de Aysofya een museum werd, nietig verklaagd. Zo is de weg geopend om van het wereldberoemde bouwwerk weer een moskee te maken.

De Raad van State oordeelt dat de Ayasofya het eigendom is van de Sultan Fatih-stichting en als moskee aan de gemeenschap ter beschikking werd gesteld. “Het is wettelijk daarom niet mogelijk om het gebouw voor een ander doel te gebruiken”, aldus het arrest van de Tiende Kamer van de Danıştay (‘Raad van State’).

Met de uitspraak is een einde gekomen aan het proces dat was aangespannen door de Vereniging van de Dienst voor Historische Monumenten. Die wil dat de Ayasofya weer een islamitisch bedehuis wordt. Het wereldberoemde gebouw werd in 1934 op last van de Turkse ministerraad een museum.

De Ayasofya was oorspronkelijk de Kathedraal van de Heilige Wijsheid (Hagia Sophia) en de moederkerk van het Byzantijnse christendom. In 1453 werd Constantinopel veroverd door sultan Mehmet II, die vanaf toen de Veroveraar (Fatih) werd genoemd. Hij maakte van de Hagia Sophia een moskee.