■ KRO ■ Voor het tweede jaar op rij verlaten Duitse katholieken in recordaantallen de Kerk. Bij protestanten is het al even erg gesteld in het land.

Dit meldden de Duitse bisschoppen afgelopen vrijdag 26 juni.

In 2019 verlieten 272.771 katholieken de Kerk, in 2018 waren dat er 216.078. Ook bij de protestantse Kerk verlieten soortgelijke aantallen gelovigen hun kerk. Dit betekent dat binnen de afgelopen twee jaar ongeveer een miljoen christenen hun lidmaatschap van de Kerk opzegden.

In 2019 zijn zo’n 22,6 miljoen mensen lid van de katholieke Kerk in Duitsland. Dit is 27,2% van de gehele bevolking. In 2018 was dat er met 23 miljoen nog 27,7%.

Het is niet duidelijk waar de daling vandaan komt.

Natuurlijk speelt demografie een rol: Het aantal kerkelijke begrafenissen is met 233.937 veel hoger dan de 159.043 doopsels die de Duitse Kerk kende in 2019. Ook het aantal nieuwe en hernieuwde inschrijvingen bleef achter.

Niet bekend is of het seksueel misbruikschandaal dat de Duitse Kerk op zijn grondvesten deed schudden de grote oorzaak is achter het massaal verlaten van de Kerk. Ook bij protestanten is de trend zichtbaar, terwijl deze denominatie minder wordt geassocieerd met misbruik.

In september 2018 publiceerde de Duitse bisschoppen de resultaten van een onderzoek naar misbruik binnen de katholieke Kerk. Daaruit kwamen binnen de periode van 1946-2014 3677 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke Kerk naar voren.

Voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie Georg Bätzing reageerde geschrokken op de cijfers. “Het aantal kerkverlaters laat ons zien dat de vervreemding tussen kerkleden en het geloofsleven in de kerkelijke gemeenschap weer groter is geworden.”

“De Kerk moet zich afvragen of ze de juiste taal gebruikt om mensen te bereiken vandaag de dag. De Kerk moet ook, na een groot verlies in geloofwaardigheid, het vertrouwen van de mensen terug zien te winnen met transparantie en eerlijkheid”, zei de bisschop.

“Dit is niet het achterna rennen van een soort tijdsgeest, maar een eerlijke vraag of we de ‘tekenen van de tijd’ verstaan zoals het Tweede Vaticaans Concilie zegt en het interpreteren in het licht van het evangelie”, zei Bätzing. Hij benadrukte dat de laatste statistieken mee zullen worden genomen in de discussies van het kerkhervormingsproces van de synodale weg.

Bätzing, die als kersverse voorzitter van de bisschoppenconferentie onlangs een inauguraal bezoek aan paus Franciscus, zegt dat de paus het synodale proces “met belangstelling volgt” en er de Duitsers veel succes mee wenst.