Gietrzwald is een klein dorpje in Warmia (Polen) dat beroemd is geworden als de enige plaats in Polen waar een door de Rooms Katholieke Kerk goedgekeurde verschijning van Onze Lieve Vrouw heeft plaatsgevonden.

 Een heldere verschijning van een “witte dame” verscheen diverse keren aan de hemel gedurende drie maanden aan twee meisjes, Justine Szafrynska en Barbara Samulowska. De verschijning vroeg de meisjes om op de plaats van de verschijning een beeld op te richten van de Onbevlekte Ontvangenis.

Het beeld werd besteld in Munchen en geplaatst in een nieuw gebouwde kapel. Sinds de 16e eeuw staat dit beeld nog steeds in de kapel. Vanaf de 17e eeuw zijn reeds vele gebedsverhoringen opgetekend van mensen die genezen zijn op voorspraak van Onze Lieve Vrouw van Grietrzwald.

Gelovigen nemen ook gezegend water mee uit de bron die op miraculeuze wijze is ontstaan in het heiligdom. De bron zou, op verzoek van de zienertjes, gezegend zijn door Onze Lieve vrouw.