■ KRO ■ De Amerikaanse president Donald Trump wil dat alle gebedshuizen in de Verenigde Staten weer opengaan. Hij heeft vrijdag de gouverneurs van alle staten opgedragen de religieuze gemeenschapsgebouwen onmiddellijk te laten heropenen nu het land geleidelijk aanstuurt op een opheffing van de beperkende maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

“Vandaag bepaal ik dat gebedshuizen – kerken, synagogen en moskeeën – essentiële plaatsen zijn, die essentiële diensten verlenen”, zei Trump op een persconferentie in het Witte Huis.

“De gouverneurs moeten het juiste doen en ervoor zorgen dat deze zeer belangrijke essentiële geloofsplaatsen opengaan. Nu, dit weekend nog”, zei hij. “Als ze het niet doen, zal ik de gouverneurs overrulen. In Amerika hebben we meer gebeden nodig, niet minder.”

“Sommige gouverneurs beschouwden slijterijen en abortusklinieken als essentieel, maar lieten kerken en andere gebedshuizen buiten beschouwing. Dat is niet goed. Ik corrigeer dit onrecht”, voegde Trump toe.

Het is onduidelijk of de president de macht heeft om besluiten van de staten om de kerken te sluiten te overrulen of de omvang van de diensten te beperken. De woordvoerster van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, zei niets over de basis waarop Trump de gouverneurs wilde overrulen. Ze zei dat dat een hypothetische vraag was.

Net als ziekenhuizen, instellingen voor langdurige zorg en andere plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten, zijn religieuze organisaties sinds het begin van de pandemie opvallende plekken geweest vanr uitbraken van het coronavirus. Halverwege maart bijvoorbeeld was een bijeenkomst van een Bijbelstudiegroep gelinkt aan een uitbraak van 35 bevestigde gevallen in een landelijke provincie in Arkansas.