■ HLN ■ Het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, dat jaarlijks door miljoenen mensen bezocht wordt, zal zaterdag gedeeltelijk heropenen. Dat heeft het Franse bedevaartsoord woensdag aangekondigd.

Een deel van het bedevaartsoord opent zaterdag opnieuw “voor individuele pelgrims uit de buurt”. Gelovigen die een lange afstand moeten afleggen en bezoekers van buiten Frankrijk zijn op dit moment nog niet welkom. De bekende grot waar volgens het katholieke geloof de Maagd Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous verscheen, zal niet rechtstreeks toegankelijk zijn voor bezoekers.

Het bedevaartoord sloot op 17 maart de deuren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het gaat om de langste sluiting in de geschiedenis van Lourdes. Wie een virtueel bezoek wil brengen aan Lourdes, kan terecht op een speciale livestream waarop alle plechtigheden worden uitgezonden.