■ KRO ■ Voor het eerst in zijn geschiedenis is het rooms-katholieke heiligdom in de Zuid-Franse bedevaartplaats Lourdes gesloten. Het gaat om een grot en terrein aan de oever van de rivier de Ousse waar jaarlijks miljoenen pelgrims naartoe gaan, onder wie veel zieken. De strenge beperkingen van het openbare leven die de Franse regering heeft opgelegd om het virus SARS-CoV-12 te bestrijden, dwingen de kerkelijke autoriteiten tot de sluiting.

Franse media meldden dat de circa dertig kapelaans verbonden aan het heiligdom negen dagen voor ‘de Grot van de Verschijningen’ zullen bidden voor de wereld. Het pelgrimsseizoen zou op 5 april hervat moeten worden. Maar het is niet duidelijk hoe lang de noodmaatregelen van de regering gelden. Ze zijn in eerste instantie voor vijftien dagen afgekondigd.

Mgr. Olivier Ribadeau Dumas, rector van het heiligdom, riep vandaag alle Mariavereerders op een noveen tot de Onbevlekte Maagd te houden.