■ KRO ■ De liturgische vieringen van de paus in de Goede Week en met Pasen zullen vanwege de noodtoestand plaatsvinden “zonder de fysieke aanwezigheid van de gelovigen”, zo laat de Prefectuur van het Pontificaal Huis weten. Bovendien worden de algemene audiënties en de Angelustoespraken van de paus tot 12 april in afzondering gehouden en rechtstreeks op de Vaticaanse videokanalen uitgezonden.

Gisterochtend liet de persdienst van de Heilige Stoel weten dat de paus “gezien de situatie die is ontstaan door het coronavirus” had besloten dat hij de Heilige Mis die hij elke ochtend vanaf 7.00 uur in Casa Santa Marta viert, ook komende week live zal laten uitzenden.

De Goede Week begint dit jaar op 5 april. Normaal gesproken zou de paus de plechtigheden van deze Palm- en Passiezondag aanvangen bij de obelisk op het Sint-Pietersplein, vanwaar een processie met palmen start, gevolgd door een eucharistieviering.

Dit jaar gaat de paus op de avond van Witte Donderdag dus ook niet naar een detentiecentrum of andere instelling om daar voor te gaan in de Mis van het Laatste Avondmaal, waarvan het voetwassingsritueel een onderdeel is. Ook het grote evenement van de Kruisweg in en bij het Colosseum op Goede Vrijdag is afgelast.