■ BD ■ Relieken van Bernadette Soubirous, het herderinnetje dat in Lourdes achttien maal Maria zou hebben gezien, komen naar de Sint-Jan in Den Bosch. Het is voor het eerst dat resten van de negentiende-eeuwse heilige in Nederland te zien zijn. Het gaat om een stukje van haar huid, dat wordt bewaard in een reliekschrijn.

Van 11 tot en met 17 mei is het relikwie in de Bossche kathedraal te zien. Er zijn die week verschillende vieringen en gebedsmomenten.

Na afloop van een Mariavesper draagt bisschop De Korte het reliekschrijn over aan de bisschop van Roermond, waarna het ook in alle andere Nederlandse bisdommen nog tentoongesteld zal worden.

Hoewel het aantal pelgrims dat in groepsverband op bedevaart gaat afneemt, blijft Lourdes de belangrijkste bedevaartsplaats voor katholieken. Met name zieken hopen er hun heil te vinden. Met Lourdeswater keren ze veelal terug.

De Korte gaat zelf elk jaar naar Lourdes. ,,Ik krijg altijd de indruk dat de bedevaart het beste in de mens naar boven haalt. Mensen op bedevaart worden geduldig, vriendelijk en dienstbaar.”

Bernadette Soubirous is ook bekend van de talrijke Lourdesgrotten, waarin ze veelal knielend voor Maria is afgebeeld.