■ KRO ■ Twee jonge dominicanen zijn onlangs op Youtube een eigen kanaal gestart met video’s waarin zij gregoriaanse gezangen ten gehore brengen. OPChant, zoals het kanaal heet, heeft al 11.000 abonnees.

Het gaat om de Nederlandse dominicaan Stefan Ansinger en zijn Zwitserse medebroeder Alexandre Frezzato. Beide religieuzen studeren theologie aan de Universiteit van Fribourg in Zwitserland. Zij beschouwen hun videokanaal als een manier om de Kerk te dienen.

Op de website van de Nederlandse dominicanenprovincie doet Stefan Ansinger verslag van hun initiatief. “Het mooie van het kanaal is denk ik dat het op een eenvoudige manier (camera, microfoon, statiefje, wat bladmuziek en een leuke stem) een traditie van de Orde presenteert. Op ongedwongen wijze proberen we een mooie opname te maken van gezongen teksten die deel zijn van onze christelijke openbaring.”

Het gregoriaans belichaamt volgens frater Stefan “op perfecte wijze” wat de constituties van de Orde der Predikers (Dominicaner Orde) verstaan onder een ‘plechtige’ en ‘sobere’ liturgie.

“Wij zingen dus de teksten die door de eeuwen heen (en nog steeds) als passend voor de liturgie voorgeschreven worden. Het sobere karakter zit hem in de soberheid van het dominicaans gregoriaans an sich (ook al kent het ook soms rijke ornamenten …), schrijft de Nederlander die woont in het dominicaner ‘studentaat’ van Fribourg.