■ KerkNet ■ Vandaag is de naamdag van Franciscus van Sales. Zijn ‘Inleiding tot het Devote Leven’ van 400 jaar geleden kan ons nog altijd heel wat leren.

Franciscus van Sales (1567- 1622) was bisschop van Genève en Annecy en liet heel wat geschriften na – hij is niet voor niets patroonheilige van schrijvers en journalisten. Begin de 17de eeuw schreef hij zijn beroemde Inleiding tot het Devote Leven, bedoeld om mensen te helpen om zich niet te laten meeslepen door het wereldse leven. Toen al.

We gingen na of zijn raadgevingen van toen ons nu nog kunnen helpen bij het bewaken van onze heilige aandacht, zoals de Nederlandse schrijfster Francien van de Beek het omschrijft: aandacht voor het onnoembare, het eeuwige, voor God. We vatten Franciscus’ raadgevingen samen in 10 tips.

  1. Neem dagelijks tijd voor stilte: best in de vroege ochtenduren als je geest het helderst is. Mediteer. Bid. Niets moet en zeker niet overhaast.
  2. Wat je ook te doen hebt: doe het met aandacht. O ja, kleine dingen verdienen dezelfde aandacht als grote zaken.
  3. Wees vriendelijk en liefdevol voor iedereen. Maar sluit alleen vriendschap met mensen met wie je echt goede dingen kunt bewerkstelligen. Heb respect voor mensen die een andere weg gaan.
  4. Zorg dat er steeds een plek is waar je je kan terugtrekken zodat je het contact met je innerlijk niet verliest. Het heeft geen zin je te veel terug te trekken. Ontvlucht de ander niet.
  5. Als je niet wil dat anderen over je oordelen, oordeel dan zelf niet. We wijzen snel iemand met de vinger, maar als we zelf iets fout doen, hebben we honderd verontschuldigingen.
  6. Hou je niet bezig met verlangens die nu niet haalbaar zijn. Bewaar ze in je hart tot de tijd rijp is.
  7. Als je hart ergens onrustig van wordt, onderzoek dan wat er gebeurt. Zo leer je te onderscheiden wat wel en niet bij je past. Heb je het moeilijk en lukt het niet om alleen tot rust te komen, zoek dan iemand die aandacht heeft en niet oordeelt.
  8. Verdiep je in het leven van een heilige die je inspireert.
  9. Gebruik je eigen talenten: spreken, luisteren of organiseren niemand kan alles. 
  10. Wees geduldig. Laat komen wat komt, laat zijn wat er is. Durf kritiek te ontvangen, durf in de stroom van het leven mee te gaan.