■ KRO ■ Bayerischer Rundfunk heeft in de ochtend van Driekoningendag een tv-portret van Benedictus XVI uitgezonden. Daarin zitten beelden van de 92-jarige emeritus paus, opgenomen tijdens de laatste jaarwisseling.

Joseph Ratzinger woont sinds 1981 in Rome. In 2005 werd hij tot paus gekozen en in 2013 verbaasde hij de wereld door af te treden als bisschop van Rome en opperherder van de Katholieke Kerk.

Bayerischer Rundfunk kreeg gelegenheid om de teruggetrokken Benedictus te bezoeken in zijn Vaticaanse woning, het klooster Mater Ecclesiae. Daar woont ook zijn persoonlijke secretaris, aartsbisschop Georg Gänswein en prefect van het Pontificaal Huis.

Tegenover de Beierse omroep vertelt de emeritus paus dat hij aan het einde van zijn leven is gekomen. Gänswein zegt dat Benedictus weliswaar fysiek zwak is maar geestelijk niets mankeert.

In de woonkamer en de andere vertrekken van Mater Ecclesiae hangt de sfeer van Beieren, met onder meer de vele geschenken die Benedictus uit zijn geboorteland ontving en de vele foto’s en andere herinneringen. “In mijn hart ben ik altijd met Beieren verbonden gebleven en in mijn avondgebeden beveel ik het land aan bij de Heer”, zegt de hoogbejaarde Ratzinger, die in 1927 werd geboren in Marktl am Inn en van 1977 tot 1981 aartsbisschop van München en Freising was.

Bekijk het tv-portret >>

In het tv-portret wordt duidelijk dat de cultuur en het landschap van Beieren het geloof van Joseph Ratzinger heeft gevormd, wat zou blijken uit de combinatie van zijn intellectualiteit, volksvroomheid en liefde voor de natuur.