■ KRO ■ Voor het eerst sinds de Franse Revolutie wordt er dit jaar geen nachtmis van het hoogfeest van de Geboorte des Heren gecelebreerd in de door brand gehavende Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Parijs.

“Het is de eerste keer sinds de Franse Revolutie dat er geen middernachtmis is in de Notre-Dame”, zegt rector Patrick Chauvet van de rooms-katholieke zetelkerk.

De revolutionairen gebruikten het kerkgebouw vanaf 1793 als Temple de la Raison (‘Tempel van Rede’) en richtten er vele vernielingen aan. In 1802 bestemde Napoleon de Notre-Dame weer voor de rooms-katholieke eredienst. Maar het gebouw zou tot op de dag van vandaag eigendom van de staat blijven.

Zelfs tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd in de Notre-Dame de kerstnachtmis opgedragen. Vanwege de verwoestende brand van 15 april, waardoor het dak instortte, kan deze viering er dit jaar niet plaatsvinden.

De pontificale nachtmis van 24 op 25 december vindt plaats in de gothische kerk Saint-Germain l’Auxerrois, ongeveer een kilometer van de Notre-Dame vandaan. Sinds september viert de kathedrale geloofsgemeenschap daar de eucharistie.

In de Latijnse Kerk worden op het hoogfeest van de Geboorte van Christus vier verschillende missen gevierd, elk met eigen gezangen, gebeden en lezingen. De eerste is de mis op de vooravond (Missa in vigilia); de tweede de nachtmis (Missa in nocte); de derde de dageraadsmis (Missa in aurora); de vierde de dagmis (Missa in die).