■ KRO ■ De trappist Lode Van Hecke is vandaag door paus Franciscus benoemd tot diocesaan bisschop van Gent. Hij volgt daarmee de 78-jarige salesiaan Luc Van Looy op, wiens ontslagaanvraag door de paus vandaag is aanvaard.

Pater Van Ecke was sinds 2007 abt van de Abdij Notre-Dame d’Orval. Vandaag zei hij tijdens de persconferentie dat hij bij zijn intrede in Orval tegen zijn ouders had gezegd: “Niemand kan mij uit het klooster halen, behalve de paus.”

Lode Van Hecke werd geboren in Roeselare in de Belgische provincie West-Vlaanderen op 16 maart 1950 als tweede van vijf kinderen. Als grootseminarist in Brugge behaalde hij aan de KU Leuven het kandidaatsdiploma in de filosofie. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht. In die periode maakte hij kennis met de trappisten van Orval. Na het behalen van zijn licentiaat trad hij in 1976 in. Zijn eeuwige geloften als monnik legde hij af in 1983. In 1995 werd hij priester gewijd. In 1988 promoveerde hij in Leuven tot doctor in de wijsbegeerte.

In Orval was pater Lode Van Ecke achtereenvolgens novicemeester, subprior, directeur van de brouwerij, prior, econoom en gastenbroeder. Tussen 2002 en 2004 was hij in Rome secretaris van de abt-generaal van de cisterciënzerorde, waartoe de trappisten behoren.

Op 25 januari 2007 verkozen de monniken van Orval hem tot hun abt, de 63ste sinds 1132. De abtszegening vond plaats op 2 juni 2007. Zijn abtsleuze is “In de vreugde van de Geest”. Hij heeft ervoor gekozen dit motto ook als bisschop te voeren.

Op zondagmiddag 23 februari 2020 zal Lode Van Hecke in de Sint-Baafskathedraal van Gent tot bisschop worden gewijd. Hoofdconsecrator is kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Trappisten met een bisschopswijding zijn een zeldzaamheid. Op dit moment is emeritus aartsbisschop Lorenzo Voltolini Esti van Portoviejo (Ecuador) de enige. Hij trad na zijn aftreden als bisschop toe tot de trappisten, op 70-jarige leeftijd. Op 4 januari 2020 wordt de Noorse trappist Erik Varden tot bisschop gewijd; hij treedt dan aan als prelaat van Trondheim.