■ ND ■ Paus Franciscus wil de ‘zonde tegen het milieu, de ecologische zonde’ opnemen in de officiële catechismus van de katholieke kerk. Het is volgens de paus ‘een zonde tegen God, tegen de naaste, tegen de gemeenschap, het milieu’, maar ook tegen de ‘toekomstige generaties’.

Franciscus zei dat tijdens een ontmoeting met deelnemers aan een congres over internationaal strafrecht. Volgens de paus moeten ‘bepaalde handelswijzen niet onbestraft blijven’. Het winstbejag van veel internationals is volgens de paus ‘moord op het milieu’. Dit gebeurt door de ‘verafgoding van de markt’, zodat economische krachten vaak ‘zelfs meer macht hebben dan staten’. In augustus 2018 scherpte paus Franciscus de paragraaf over de doodstraf in de catechismus al aan: die wordt nu altijd afgewezen.

Franciscus zei verder dat de taal van sommige hedendaagse regeringen hem ‘doen denken aan de toespraken van Hitler in 1934, in 1936’. Hij wees op ‘vervolgingen van Joden, ­zigeuners, mensen met een homoseksuele oriëntatie’.