■ KRO ■ Twee mannen hebben gisterochtend uit een kerk vlakbij het Vaticaan een viertal Zuid-Amerikaanse beelden gestolen, waarvan zij vonden dat het afgodsbeelden zijn. Zij brachten de beeldjes, die zwangere vrouwen voorstellen, naar de Engelenbrug om ze daar in de Tiber te werpen.

De beeldjes maakten deel uit van een expositie in de Santa Maria in Traspontina, een karmelietenkerk aan de Via della Conciliazione. Zij bevonden zich in de diverse zijkapellen van de kerk. Deze figuur van een naakte, zwangere en knielende vrouw is het symbool van Moeder Aarde (Pachamama) en speelt in inheemse vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol.

De Moeder-Aardebeeldjes werden dagelijks gebruikt tijdens gebedsdiensten die werden gehouden als spirituele ondersteuning van de Amazonesynode (6-27 oktober in Vaticaanstad). Dat was een doorn in het oog van ultraconservatieve katholieken die deze synode beschouwen als een knieval voor het heidendom.

Van de diefstal en het in de rivier werpen van de beeldjes maakten de dieven een video, die triomfantelijk op sociale media is verspreid.

Tijdens een persconferentie in de Vaticaanse perszaal, niet ver van de Santa Maria in Traspontina, sprak prefect Paolo Ruffini van het pauselijk Secretariaat voor de Communicatie schande over de illegale “stunt”, die hij in “tegenspraak met de geest van de dialoog” acht. “Ik weet niet wat ik anders moet zeggen behalve dat het een diefstal was”, aldus Ruffini, die eraan toevoegde dat de politie met een onderzoek bezig is.

Een beeld van Moeder Aarde was ook aanwezig op 4 oktober toen paus Franciscus een boom plantte in de tuin van het Vaticaan en de synode toevertrouwde aan de heilige Franciscus van Assisi. Het werd opnieuw gebruikt op 7 oktober tijdens een gebedsdienst in de Sint-Pietersbasiliek en in de daaropvolgende processie naar de synodezaal.

De Amerikaanse publicist Taylor Marshall, auteur van een boek getiteld Infiltratie: het complot om de Kerk van binnenuit te vernietigen, kondigt op zijn website “met grote vreugde” aan dat de Pachamama-beeldjes in de Tiber zijn geworpen “als een daad van gehoorzaamheid aan onze Heer en Heiland Jezus Christus en als eerherstel voor zijn door de zonde gewonde Heilig Hart”.

Een andere Amerikaanse publicist, Dawn Eden Goldstein, maakte haar afschuw over de actie op Twitter kenbaar. “Een zieke misdaad. Het beeld stond in de kerk om het leven te vertegenwoordigen dat ons door God gegeven is. Katholieke kerken zitten vol met allegorische beelden: pelikanen, adelaars, vissen, menselijke voorstellingen van deugden. Maar wanneer Amazone-katholieken een beeld aanwijzen om hun geloof te vertegenwoordigen, zijn ze ‘heidens’.”

Onder conservatieve katholieken bestaat veel weerzin tegen de Amazonesynode. In Nederland levert bijvoorbeeld de hulpbisschop van Den Bosch, mgr. Rob Mutsaerts, felle kritiek op de kerkvergadering over het Amazonegebied. Hij vindt al die aandacht voor de ecologie maar onzin. Ook het onderwerp inculturatie doet hem huiveren. “En als klap op de vuurpijl werd ook de introductie van een nieuwe ritus aangekondigd: de Amazone-ritus. Waarvan heidense elementen dus een onderdeel uitmaken. Kortom, de Doos van Pandora staat wijd open”, schrijft Mutsaerts in zijn column Paarse Papers op de website Vitamine XP.