■ KerkNet ■ In een kerk in München is een relikwie ontdekt van de Belgische jezuïet en heilige Jan Berchmans (Diest, 1599 – Rome, 1621), de patroonheilige van de misdienaars. Volgens de ontdekkers bewijst de vondst dat de verering voor de Belgische heilige in deze streek veel groter was dan algemeen werd aangenomen.

De relikwie werd bij toeval ontdekt in de Johannes De Doperkerk in de Haidhausenwijk in München. De administrator van de parochie, Alfons Friedrich, vond een reliekschrijn in de catalogus van sacrale objecten van de parochie. Dat bevatte een reliekschrijn van ongeveer een millimeter botten van de jezuïet. Bij de doos waren verschillende documenten die de authenticiteit van de relikwie bevestigen. Een bijgevoegd artikel zonder datum maakt nog duidelijk dat de relikwie ook gebruikt werd bij een dienst van misdienaars ter ere van de Belgische heilige in de bekende Liebfrauendom in München.

Berchmans werd geboren in Diest, als oudste van een gezin met vijf kinderen. Later ging hij naar het college en het seminarie in Mechelen. Op zijn 17de trad hij toe tot de jezuïeten. Die stuurden hem later voor zijn studies filosofie naar Rome, waar hij in 1621 overleed door een longontsteking. Op 9 mei 1865 werd hij door paus Pius IX zalig verklaard en op 22 januari 1888 riep paus Leo XIII hem uit tot heilige.

De Belg wordt geroemd om zijn grote vroomheid en zijn zoektocht naar totale trouw in het gemeenschapsleven. Hij ligt begraven in de kerk van Sant’Ignazio di Loyola in Campo Marzio in Rome.