■ KRO ■ De Amerikaanse speelfilm Unplanned, gebaseerd op het gelijknamige boek van de spraakmakende anti-abortusactiviste Abby Johnson, zal dit najaar in bioscopen in de Benelux te zien zijn. Daartoe is vandaag een contract ondertekend, meldt pro-life-organisatie Schreeuw om Leven.

Abby Johnson stapte in oktober 2009 op als directeur van een abortuscentrum van Planned Parenthood in Texas, waar zij betrokken was bij meer dan 22.000 abortusssn. Meteen daarna maakte zij een overstap naar de pro-life-beweging Coalition for Life. Over haar beweegredenen schreef zij een boek, dat in 2011 werd gepubliceerd onder de titel Unplanned. Een jaar later trad Johnson toe tot de Rooms-Katholieke Kerk.

Sinds begin dit jaar draait de verfilming van Johnsons boek, geregisseerd door Chuck Konzelman en Cary Solomon, in een groot aantal Amerikaanse bioscopen.

“Meer dan honderd medewerkers van abortuscentra hebben na het zien van de film en het inzien van de realiteit rondom abortus hun baan opgezegd. Tevens hebben vele vrouwen hulp gezocht voor verwerking van hun abortusverleden”, aldus Schreeuw om Leven. “De film komt op het moment dat het thema ‘abortus’ weer volop in de media is en de roep om de keuzegesprekken uit de abortuscentra te halen. De film onderstreept deze noodzaak”, zegt Kees van Helden.

Ook Pro Vita, een pro-life-organisatie in Vlaanderen, is enthousiast over de film. Directeur Dirk Materne: “Vorig jaar werd abortus in België uit het strafrecht gehaald. Dankzij deze film zullen mensen met eigen ogen kunnen zien wat abortus is en hoe zelfs de grootste voorstanders ervan uiteindelijk van gedachten zouden kunnen veranderen.”