■ KRO ■ In de beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame is vanavond brand uitgebroken. Dat meldt de brandweer in de Franse hoofdstad. Volgens de eerste berichten kan het vuur zijn ontstaan bij renovatiewerkzaamheden.

Op sociale media circuleren tal beelden van de brand, die gepaard gaat met veel rookontwikkeling. Te zien is dat vlammen uit het dak van het historische gebouw slaan in een deel dat in de stijgers staat. De gotische kerk is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk.

De eerste steen van dit rooms-katholieke godshuis werd gelegd in 1163. In 1845 volgde een grote renovatie, die 23 jaar duurde. Dat was om de schade te herstellen die bij de Franse Revolutie was aangericht. Karakteristiek zijn de twee torens, om onduidelijke redenen nooit afgebouwd, die 69 meter hoog zijn. Ook kenmerkend zijn de luchtbogen.

De kathedraal is opgetrokken in een vroeg-gotische stijl. De westgevel is versierd met beeldhouwwerk. De beroemde waterspuwers, afgebeeld als monsters, stammen uit de middeleeuwen. Het gebouw is ongeveer 130 meter lang, 48 meter breed en 35 meter hoog, en heeft vijf schepen (ruimtes). Het zeer bijzondere orgel in de kerk bestaat uit maar liefst 7000 pijpen en is eind vorige eeuw helemaal gerenoveerd.

In 1804 kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer in de Notre-Dame en ook zijn er veel presidenten, schrijvers en militairen begraven.

De kathedraal kreeg ook veel bekendheid door het boek van Victor Hugo: De klokkenluider van de Notre-Dame.