■ KerkNet ■ Het bisdom Rouen gaat al op 9 maart de diocesane fase van het proces voor de zaligverklaring van de Franse priester Jacques Hamel afsluiten. Dat is ongewoon snel. Volgens het bisdom Rouen werden 70 getuigen gehoord. Het betreft bekenden, andere priesters, gelovigen uit zijn parochie en getuigen van de gijzeling en de moord in zijn parochiekerk.

Alle documentatie wordt nu verzameld en overgedragen aan de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Een commissie van theologen kan zich al op korte termijn uitspreken over de eerbiedwaardigheid van de Franse geestelijke. Dat impliceert dat hij mits de erkenning van zijn martelaarschap door de paus op korte termijn zalig kan worden verklaard.

Volgens de Franse krant La Croix lijkt het er sterk op dat de zaligverklaring van Jacques Hamel de snelste uit de moderne kerkgeschiedenis wordt.

De 85-jarige priester werd in juli 2016 door moslimextremisten in zijn kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray vermoord. Op de vraag van de plaatselijke bisschop en met toestemming van paus Franciscus werd de procedure van de zalig- en heiligverklaring al in april 2017 opgestart. In principe gebeurt dat pas na vijf jaar. In uitzonderlijke gevallen, zoals eerder ook bij Moeder Teresa van Calcutta, kan daarvan afgeweken worden.

Moeder Teresa stierf in 1997. Ze werd zes jaar na haar dood zaligverklaard en in 2016 heiligverklaard.