■ KRO ■ In 73 landen worden christenen op extreme wijze vervolgd vanwege hun geloof. Dat meldt de organisatie Open Doors in haar jaarlijkse ranglijst over christenvervolging. Open Doors onderzocht 150 landen.

Maarten Dees, directeur van Open Doors, maakt zich zorgen om de cijfers. “Vervolging wordt intenser en gruwelijker. Tegelijkertijd blijft het aantal christenen dat wordt vervolgd stijgen. We schatten dat nu 1 op de 9 christenen wordt vervolgd”, stelt Dees. Dat zijn ongeveer 245 miljoen mensen. Vorig jaar was dat 1 op de 11.

In China is een wet aangenomen waardoor alle geloofszaken nu onder het beheer van de Communistische Partij vallen. Volgens Dees is dat geen goede ontwikkeling. “Mensen worden onder druk gezet om afstand te nemen van de kerk. Ouderen worden onder druk gezet door hen sociale voordelen te ontzeggen als ze hun geloof in God trouw blijven.”

Ook in Vietnam zijn zulke maatregelen genomen, waardoor gelovigen daar minder ruimte krijgen om zich te uiten. Noord-Korea blijft echter koploper wat betreft het aantal vervolgde christenen.

Ook in Afrika en het Midden-Oosten worden veel mensen vervolgd vanwege hun geloof, blijkt uit de ranglijst.