■ AD ■ Paus Franciscus heeft abortus vergeleken met huurmoord. Tijdens de wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome zei Franciscus vandaag: ,,Het wegnemen van een mens is als het inhuren van een huurmoordenaar om een probleem op te lossen. Hoe kan een handeling die een onschuldig leven beëindigt therapeutisch, beschaafd en menselijk zijn?”

In het verleden zei de paus nog weleens dat zijn rooms-katholieke Kerk zich te veel bezighoudt met debatten over abortus. Ook toonde hij in 2015 nog enig begrip voor vrouwen die hun zwangerschap laten beëindigen ,,omdat ze geen andere uitweg zien.” Hij omschreef abortus toen weliswaar ook als een zonde, maar tegelijkertijd als een tragedie. In juni sprak Franciscus zich ook al in felle bewoordingen uit tegen het beëindigen van zwangerschappen wanneer het ongeboren kind handicaps of ernstige aandoeningen heeft. Dat vond hij vergelijkbaar met nazipraktijken.