Typisch (maar niet onverwacht) hoe de progressieve vleugel binnen de Kerk de huidige misbruikschandalen aangrijpt en gebruikt om de eigen (bekende) agenda door te drukken: onbegrijpelijk en respectloos.

De huidige crisis in de katholieke Kerk door wereldwijde schandaal rond het seksueel misbruik door leden van de Kerk is volgens de Tsjechische rooms-katholieke priester, filosoof en Templetonprijswinnaar Tomas Halik door zijn dramatiek en de ernst van de crisis vergelijkbaar met de tijd van de Reformatie of de Franse Revolutie.

Tomas Halik: De recente onthullingen over seksueel misbruik zijn slechts één aspect van het falen van een bepaald type van Kerk vormen. Andere symptomen van deze veel diepere crisis zijn de debatten over het celibaat, het tekort aan priesters, de rol van leken en vrouwen, en het debat over macht en gezag. Tomas Halik wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende katholieke intellectuelen van dit moment.

Halik benadrukt nog dat paus Franciscus een noodzakelijke en verregaande hervorming heeft opgestart. Ook voor velen buiten de Kerk is hij een teken van hoop. Daarom vindt hij dat bisschoppen, pastorale verantwoordelijken en theologen de morele en pastorale plicht hebben om te getuigen van hun trouw aan de paus en om hem alle steun te geven om deze ingrijpende hervormingen tot een goed einde te brengen.

Bron: Kathpress.at/KerkNet