Frankrijk wordt traditioneel als de ‘oudste dochter van de rooms-katholieke kerk’ voorgesteld. Een eretitel die stamt uit het jaar 498, toen koning Clovis, koning der Franken, zich als eerste vorst tot het katholicisme bekeerde en gedoopt werd.

Misschien geeft deze kwalificatie en de actuele context van misbruik binnen de kerk meer gewicht aan het initiatief van Pierre Vignon uit Valence.

Vignon is slechts een priester, maar zijn veelvuldige verschijningen op de Franse televisie hebben van hem een rebel van aanzien gemaakt. Op 21 augustus heeft hij een petitie online gezet op change.org waarin hij om het ontslag vraagt van zijn baas, kardinaal Philippe Barbarin, aartsbisschop van Lyon. Een ongekende stap. Barbarin wordt ervan beschuldigd, zoals veel verantwoordelijken binnen de kerk, enkele misbruikschandalen binnen zijn bisdom te hebben verhuld. Gisteren kwam het aantal handtekeningen onder de petitie in de buurt van de 100.000. Vignon legitimeert zijn actie aan de hand van de brief die de paus vorige week over pedofilie schreef en waarin die, volgens de priester, ‘de gehele kerk oproept in deze crisis te interveniëren’.

Wat de Franse priester nog niet wist, is dat paus Franciscus nu zelf wordt beschuldigd: door aartsbisschop Carlo Maria Viganò, die hem verwijt het misbruikschandaal rond de Amerikaanse voormalig aartsbisschop Theodore McCarrick in de doofpot te hebben gestopt. In een snoeiharde brief van elf kantjes stelt Viganò dat paus Franciscus moet opstappen. Daarbij vergeleken is de petitie van priester Vignon maar een voetnoot.

Nu is hier en daar opgemerkt dat de brief van Viganò een wraakactie zou kunnen zijn van de rechts-conservatieve vleugel binnen de kerk. Wellicht. Viganò is fel gekant tegen homoseksualiteit en schreef in zijn brief over ‘homoseksuele netwerken binnen de kerk die gedekt door het geheim en de leugen opereren, met de kracht van de tentakels van een octopus, die onschuldige slachtoffers maken en de gehele kerk wurgen’.

Maar hoe dan ook, de aanval van aartsbisschop Carlo Maria Viganò op zijn eigen paus is ongekend. Hij beweert dat Franciscus wist dat McCarrick een ‘serie-roofdier’ was en ‘corrupt’, maar dat de paus hem ‘overdreven lang de hand boven het hoofd heeft gehouden’. ‘Terwijl hij wist dat hij een perverse man was’ heeft Franciscus van hem ‘een van zijn belangrijke adviseurs gemaakt’.

Je zou denken dat de paus zich met kracht tegen die aantijgingen zou verweren, maar in het vliegtuig dat hem uit Ierland terugbracht, weigerde hij op die brief in te gaan. Tegenover journalisten zei hij dat ze zelf een oordeel moesten vormen. De eigen woonkamer van de paus staat in lichterlaaie, maar de heilige vader kijkt liever door het raam naar buiten.

Wel zei hij in datzelfde vliegtuig over homoseksualiteit: “Wanneer die zich al in de kindertijd manifesteert, zijn er veel dingen te doen via psychiatrie”. Nu staat niet alleen zijn eigen woonkamer, maar ook de lhbt-wereld in lichterlaaie.

Twee weken geleden onthulde de New York Times dat diverse functionarissen in de kerkelijke leiding allang wisten dat McCarrick studenten aan seminaries had misbruikt.

Trouw