Wat is er mis met de kerk? Deze vraag wordt door gelovigen gesteld naar wat er dinsdag gebeurde tijdens het bezoek van Duitse misdienaars en misdienettes in de Basiliek van Sint-Paulus buiten de muren.

Misdienders uit verschillende landen zijn momenteel in Rome voor de 12e Internationale Bedevaart voor misdienaars. Het is de grootste in zijn soort tot nu toe: 50.000 misdienaars zijn alleen al uit de Bondsrepubliek Duitsland naar de Eeuwige Stad gekomen en nog eens duizenden uit andere landen waaronder Nederland. De bedevaart duurt van 30 juli tot 3 augustus.

Op 31 juli vond er een incident plaats dat verwondering, woede en teleurstelling veroorzaakte onder de Romeinse gelovigen.

Officieel wordt in de ochtend in de pauselijke basiliek San Paolo fuori le mura een Mis voor “Duitse Misdienaars” gevierd. Zoveel hebben de verbaasde Romeinen begrepen. De Basiliek is een van de oudste kerken in het christendom. Daarin, net onder het altaar, bevindt zich het graf van de apostel Paulus. Hier leed hij onder martelingen en werd begraven na zijn executie meer dan 1950 jaar geleden. Op het altaar boven zijn graf, mogen alleen de Paus en door hem uitgezochte gewijde personen de H.Mis vieren.

Ooggetuigen berichtten dat de organisatoren, d.w.z. de Duitse pelgrims die de leiding hadden over de bedevaart, een schouwspel in de kerk hadden georganiseerd dat niet aan de heilige liturgie deed denken, maar aan ontaarding.

Verontwaardigde getuigen spraken van een “ongelooflijke, zelfs apocalyptische scène”, zegt Corrispondenza Romana. De kerk werd ondergedompeld in een zee van lichten die overeenkwam met een disco of een psychedelisch spektakel. “Wat er is gebeurd, is geschikt voor een rockconcert, maar is niet geschikt voor een heilige plaats”, aldus de nieuwssite. Het koor, de klavierinstrumenten en de trommels stonden pal naast Paulus ‘graf. De apsis en het ciborie van Arnolfo di Cambio was volledig verborgen.

De zuilen, plafonds en muren van de basiliek, de prachtige kunstwerken, mozaïeken, fresco’s, steengravures en houtwerk, werden ondergedompeld in neon gekleurd licht zoals bij rockconcerten. In de hele basiliek werden grote schermen, podia en een veelvoud aan luidsprekers opgesteld, die op vol volume werden gebruikt.

Van oorsprong is de basiliek gebouwd door keizer Constantijn de Grote in 324. Onder keizer Theodosius in 391 werd het uitgebreid naar zijn huidige afmetingen. Op 31 juli 2018 werd ze omgetoverd tot een gigantische disco voor de Duitse misdienaars.

De organisatoren verklaarden dat ongeveer 9.000 Duitse misdienaars aanwezig waren bij het schouwspel. Is de meerderheid van hen uit de Duitstalige wereld deze “gebeurtenis” bespaard? De misdienaars van elk bisdom komen alleen op verschillende dagen en op verschillende tijdstippen naar de St. Paulus buiten de muren, wat staat ons dus nog te wachten?

Gelovigen waren ook geïrriteerd dat de overwegend charismatische organisatoren die de toegang tot de kerk regelden, waaronder een Duitse Priester, met ongelooflijke heftigheid alle andere toeristen, gidsen, gewone gelovigen, zelfs de parochianen, de toegang tot de basiliek ontzegden. Wat moesten ze verbergen? Mocht de ontheiliging van de eerbiedwaardige Basiliek niet gezien worden?

De heftigheid werd gerechtvaardigd door de opmerking dat ze 18.000 euro betaald hadden voor het gebruik van de kerk, wat waarschijnlijk geen huur voor de kerk betekende, maar de kosten van de podium-, licht- en audiotechnologie. Hoe dan ook, volgens Corrispondenza Romana, werden “de kosten voor exclusief gebruik van de basiliek” geclaimd.

De katholieke nieuwsdienst meldde dat de Vaticaanse veiligheidsdiensten moesten ingrijpen om de organisatoren duidelijk te maken dat een “privegebruik” van de kerk was uitgesloten, ongeacht hoeveel geld er aan de choreografie is uitgegeven.

De “show” zal worden voortgezet tot zaterdag. “Tenzij er een ingrijpen van hogeraf plaats heeft”, zei Corrispondenza Romana. Gelovigen klaagden dat afgelopen zondag al was begonnen met profane en charismatische muziek op het hoogste volume. Deze nummers werden gespeeld in de profane rave-feeststijl.

De organisatoren van de bedevaart naar Rome zijn de diocesane charismatische werkgroepen. Elk bisdom heeft een eigen website opgezet voor de misdienaarsbedevaart.

Volgens deze worden de misdienaars van de verschillende bisdommen op verschillende dagen en op verschillende tijden naar het Psychedelic Trance Festival gebracht. De misdienaars van het aartsbisdom München en Freising, geleid door kardinaal Reinhard Marx, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, moeten nog aan het spektakel deelnemen. Voor hen staat ‘St. Paulus buiten de muren’ op zaterdag 2 augustus vanaf 17 uur op het programma. Het sleutelwoord is zinvol “Animazione” alsook “Diocesane slotviering met kardinaal Reinhard Marx” vanaf 18.30 uur.

Aan de gezichten en houding van veel misdienaars was te zien dat zij zich ongemakkelijk en beschaamd voelden tijdens het charismatische spektakel. Hen mag dan ook geen schuld worden verweten. Zij werden in de charismatische val gelokt. Zoveel is zeker: de show was niet door de misdienaars bedacht. Het werd hun van bovenaf opgelegd, omdat de kerkleiders en hun charismaten er blijkbaar van overtuigd zijn dat zij een ‘coole’ sfeer voor de jongelingen moeten scheppen om ze naar de kerk te krijgen.

Mariabode