Paus Franciscus heeft dinsdag in de vroege avond op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad een audiëntie voor 60.000 misdienaars gehouden. Het was het hoogtepunt van de twaalfde editie van de internationale misdienaarsbedevaart naar Rome, die om de 4 à 5 jaar plaatsvindt.

Het thema van dit jaar komt uit Psalm 34: ‘Zoek de vrede en jaag die na’ (vers 15)

De Latijnse naam van de bedevaart, die begon op 30 juli en op 3 augustus wordt afgesloten, is Coetus internationalis ministrantium (CIM). De deelnemende jongens en meisjes komen uit achttien verschillende landen. De Duitse groep is met ongeveer 50.000 leden de grootste. Uit Vlaanderen zijn er 100 misdienaars aanwezigen. 

Bij aanvang van de audiëntie beantwoordde de paus vragen van vijf misdienaars. Daarbij riep hij alle jonge katholieken op hun leven in dienst te stellen van de vrede.

Voor een oprechte gelovige geldt: ‘geen woorden maar daden’, zei Franciscus. Wie gelooft dat hij een kind van God is, mag zich niet gedragen als enig kind, maar als lid van een groot gezin, aldus de bisschop van Rome.

President van CIM is de Servische bisschop Ladislav Nemet, die de Heilige Vader een smartphone aanbood waarmee hij een tekstbericht aan de misdienaars kon sturen.

KRO