Bisdom ’s-Hertogenbosch mag de Joanneskerk in Oisterwijk niet sluiten. Het Vaticaan heeft dat besloten nadat een groep parochianen in opstand was gekomen tegen het besluit om het kerkgebouw aan de eredienst te onttrekken.

Het is volgens een woordvoerder van het bisdom voor het eerst dat tijdens de huidige reorganisatie van de parochies het Vaticaan de sluiting van een kerk blokkeert. De reorganisatie wordt uitgevoerd vanwege het dalende aantal kerkbezoekers. Tot dusver zijn al tientallen kerken in het Bossche diocees gesloten.

De argumenten om de Joanneskerk te sluiten wegen volgens de zogenoemde Congregatie voor de Clerus in Rome niet zwaar genoeg, zegt het bisdom.

De exacte gevolgen van het decreet zijn nog niet bekend. Het is nog niet duidelijk of en wanneer er weer vieringen worden gehouden in de kerk in Oisterwijk. Het bisdom gaat daarover in overleg met de Sint Jozef Parochie. Ook heeft de bisdom nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing.

KRO