Een wetsontwerp van de rechts-populistische Italiaanse partij Lega wil dat in alle publieke instellingen van Italië een crucifix wordt opgehangen, zodanig dat “het kruisbeeld goed zichtbaar is”. Wie het christelijke symbool uit haat verwijdert of schendt, moet volgens het wetsontwerp worden bestraft met een boete van tussen de 500 en 1.000 euro.

Lega wil dat een kruis komt te hangen niet alleen in alle klaslokalen, collegezalen en andere ruimtes van onderwijsinstituten, publieke kantoren, rechtszalen, vergaderzalen van de nationale, regionale, provinciale en gemeentelijke overheden, en stemlokalen. Ook wil de anti-migratiepartij, die nu met de Vijf-Sterrenbeweging een regeringscoalitie vormt, dat een crucifix te zien is in in trein- en busstations, havens, luchthavens en Italiaanse ambassades en consulaten in het buitenland.

Pater Antonio Spadaro, hoofdredacteur van het Italiaanse jezuïetentijdschrijft La Civiltà Cattolica, vindt een dergelijk gebruik van het voornaamste christelijke symbool “blasfemisch”. Het kruis staat volgens hem juist voor zaken die Lega niet hoog in het vaandel heeft staan. “Het kruis is teken van protest tegen zonde, geweld, onrecht en dood. Het is NOOIT een teken voor identiteit. Het is een schreeuw van liefde tot de vijand en onvoorwaardelijke opvang [van vreemdelingen]”, aldus de jezuïet op Twitter.

In Italiaanse rechtszalen hangt al een crucifix. Achttien jaar geleden werd een Italiaanse rechter uit zijn ambt ontheven omdat hij niet in een rechtszaal met een kruisbeeld wilde werken. De tuchtraad van de Opperste Raad voor de Magistratuur, de instantie die toeziet op de rechterlijke macht, legde de straf op.

Na klachten over de aanwezigheid van crucifixen in openbare ruimtes deed het Europese Hof van de Rechten van de Mens daarover in 2011 uitspraak: de kruizen hoeven niet te worden verwijderd omdat dit symbool volgens het hof vooral staat voor de Italiaanse cultuur.

KRO