De Schotse katholieken vragen naar aanleiding van de aanval van afgelopen zondag tegen een priester een betere bescherming. De aanval tegen priester Tom White, die tijdens de Oranjamars werd bespuugd, bespot en met een stok werd bedreigd, ontstemt en verontrust ons. Wij eisen het recht op om ons geloof openlijk te beleven, vrij van onderdrukking en geweld, reageert de woordvoerder van het aartsbisdom Glasgow.

De Oranjemarsen herdenken jaarlijks de overwinning van de protestantse Nederlandse koning Willem van Oranje op de katholieke koning Jacobus (James) IIin de slag aan de Boyne op 12 juli 1690. Toen de mars zondag aan de Sint- Alphonsuskerk in Glasgow voorbij kwam, werden de priester en verschillende parochianen bespuugd. De organisatoren van de mars hebben het incident meteen scherp veroordeeld en hun verontschuldigingen aangeboden. Zij zeggen dat voorbijgangers de mars hebben misbruikt om katholieken aan te vallen. De politie is een onderzoek gestart.

De woordvoerder van het aartsbisdom Glasgow doet een beroep op de organisatoren. Het feit dat deze mars jaarlijks voorbijtrekt aan twee katholieke kerken getuigt op zijn minst van een gebrek aan fijngevoeligheid, om niet te zeggen dat dit ronduit provocerend is.

KerkNet