Het is een beproefd tv-recept: verschillende werelden bij elkaar brengen in de hoop op clashes, nieuwe inzichten en zoveel mogelijk tranen van ellende én ontroering. Bad Habits, Holy Orders, een Engelse realityserie die onder de vlag van de EO sinds woensdagavond te zien is NPO 3, past naadloos in het rijtje klassiekers als Dames in de Dop, Jouw Vrouw Mijn Vrouw en ga zo maar door. De twist hier is dat vijf uiterst losbandige meiden, die leven voor uitgaan, seks en selfies, een maand bij de nonnen in het klooster gaan wonen om misschien wel tot morele bezinning te komen.

Ho stop, nonnen? Bij de Evangelische Omroep? Het zal de leeftijd zijn, maar ik raakte daar toch een minuutje van in de war. De katholieke kerk, dat was toch KRO? Maar anno 2018 zijn er geen heilige huisjes meer. Want de nonnen zijn er ook niet op uit om hun logées te bekeren, maar om ze te begeleiden op een ‘spirituele reis’ alsof het een yoga-retraite betreft. En het waren ook zulke relaxte zusters. Ze vertrokken geen spier bij de zoveelste besmuikte ‘f*cking’ toen er ‘alwéér’ gebeden moet worden.

Het belooft een interessante reeks te worden. Waar ik dat op baseer? Er moet in de eerste aflevering al een glimp te zien zijn van een stel onzekere karakters die hunkeren naar erkenning en liefde, verscholen achter die vamps met hun kilo’s eyeliner, decolletés en gepoch over onenightstands. De helpende partij moet op haar beurt geen kille regelvreter zijn, maar vooral het hart laten spreken.

En daarmee zit het wel goed in Bad Habits, Holy Orders. Mooiste scène van aflevering 1 was het gezicht van een van de nonnen toen ze de dames aansprak omdat er een fles wodka het klooster in was gesmokkeld. Ze was niet boos, maar oprecht teleurgesteld. Ontroering was er ook, toen de feestbeesten zich tijdens een opdracht ineens realiseerden hoe waardevol hun familie voor hen is.

Als besluit gingen nonnen en niet-nonnen gezellig een potje basketballen. Even leek het of de serie voortijdig tot een einde kwam. Maar de vooruitblik op volgende week verried opnieuw heel wat gezucht en teleurstelling voor de zusters. Maar ach, dit soort formats zijn op hun leukst als de logeerpartij voor beide partijen louterend werkt.

AD