De Evangelische Omroep (EO) in Nederland overweegt een rechtszaak omdat een aanzienlijk deel van haar levensbeschouwelijke programma’s door de overheid dreigen wegbespaard te worden en omdat de omroep daarbij onevenredig hard wordt getroffen. De EO spreekt over een regelrechte aanval op het pluralisme in Nederland. De ingreep is vooral het gevolg van dalende reclame-inkomsten, waardoor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) volgend jaar ruim 60 miljoen euro minder krijgt van de voor media bevoegde minister Arie Slob. De Nederlandse Tweede Kamer debatteert woensdag over de mediabegroting.

Levensbeschouwelijke programma’s als ‘Adieu God?’, ‘De Kist’, ‘Ik mis je’ en ‘De Verandering’ dreigen te sneuvelen, verduidelijkt Arjan Lock, voorzitter van de raad van bestuur van de EO. We gaan terug van ruim 9 miljoen euro naar een kleine 4 miljoen euro. Ik heb nog niet de moed gehad het uit te rekenen, maar het gaat om een fors aantal banen.

De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) grijpt in bij de kwetsbare programmering, die misschien wel niet de meeste kijkers trekt maar wel van grote maatschappelijke waarde is. Dat is een verkeerde keuze, vindt Lock. Daarmee ondergraaft de NPO het publieke karakter van het bestel. De programmering die in het hart zit van de omroep verdwijnt.

De bezuinigingen wekken volgens Arjan Lock boosheid, verontwaardiging en onbegrip bij de EO-medewerkers. Ook journalistieke programma’s als Brandpunt+ (KRO-NCRV) en Andere Tijden (NRT/VPRO) worden door de bezuinigingen getroffen. Arjan Lock wil dat de overkoepelende NPO de plannen aanpast. Anders wil hij protest organiseren. En ja, dan ga ik ernstig overwegen juridische stappen te nemen.

KerkNet