Steeds meer staten in het zuiden van Australië willen een wet goedkeuren, die priesters verplicht om het biechtgeheim te schenden om seksueel misbruik te melden. De priesters zelf kondigen echter aan dat zij liever tot een gevangenisstraf worden veroordeeld dan het biechtgeheim te schenden.

Ik ga ervan uit dat de ene na de andere Australische staat dergelijke wetgeving zal goedkeuren, terwijl geen enkele priester bereid zal zijn om het biechtgeheim te schenden. Priesters staan niet boven de wet. Maar dit betekent een openlijke aanval op de godsdienstvrijheid en de essentie van ons katholiek zijn. De overheid zal gedwongen zijn om de priesters op te sluiten om deze wet effectief te doen naleven, reageert een parochiepriester uit Sydney.

De Australische senator en theologe Kristina Keneally gelooft dat de overheid haar hand heeft overspeeld. De Kerk staat niet boven de wet, maar dit is niet de meest efficiënte manier om misbruik te bestrijden. Keneally bekritiseert dat mannen het steeds voor het zeggen hebben gehad in de kerk. Als meer vrouwen en meer ouders bij de leiding van hun katholieke kerk betrokken waren, dan had dit probleem van seksueel misbruik van kinderen nooit deze omvang aangenomen.

KerkNet