Priesters die werken in en rond de Australische hoofdstad Canberra worden verplicht om in geval van seksueel misbruik het biechtgeheim te schenden. Een wetsvoorstel daartoe is deze week aangenomen.

Het doel van de wet is om seksueel misbruik van minderjarigen binnen religieuze organisaties aan te pakken naar aanleiding van een grootschalig onderzoek. Het aartsbisdom van Canberra en Goulburn heeft negen maanden de tijd om te onderhandelen met de regering over de precieze invulling voor de wet van kracht wordt.

In een reactie heeft aartsbisschop Christopher Prowse verklaard dat hij maatregelen om misbruik aan te pakken steunt, maar niet de verplichting om het biechtgeheim te schenden. Dat zal volgens hem misbruik niet voorkomen of de veiligheid verbeteren van kinderen in katholieke organisaties.

Los van het feit dat misbruikplegers hun misdaden niet tegenover priesters of politiefunctionarissen bekennen zou een dergelijke wetgeving volgens Prowse de godsdienstvrijheid van katholieken schenden.

“De regering bedreigt de godsdienstvrijheid door zichzelf te benoemen tot expert in religieuze praktijken en door een poging het sacrament van de biecht te veranderen terwijl dat geen verbetering van de veiligheid van kinderen betekent”, aldus de aartsbisschop.

In april riep premier Gladys Berejiklian van New South Wales op het biechtgeheim aan te pakken, maar dan op nationaal niveau. 

Katholiek Nieuwsblad