Hij stimuleerde actief de contacten tussen christenen en moslims, deed een cursus reanimeren en regelde beveiligers bij eerstecommunievieringen. Pastoor Erik Seidel van de Lambertusparochie in Helmond is een doener. „Positief oplossingsgericht”, noemt hij zichzelf.

Komende dinsdag is het 25 jaar geleden dat Seidel (52) tot priester werd gewijd. Hij viert dat zondag 3 juni onder meer met een Eucharistieviering in de St. Jozefkerk aan de Tolpost/Bakelsedijk. „Maar het is ook Wereldkerkdag en dat vind ik veel belangrijker. Onze parochie telt mensen uit allerlei culturen. Zij hebben hier allemaal hun plek. Die verbondenheid is prachtig.”

Seidel is geboren en getogen in Oss. Als kind uit een ‘heel bewust katholiek gezin’ trok het geloof hem van jongs af aan. Na zijn priesteropleiding in Limburg was hij actief in Rosmalen, Den Bosch, Eindhoven en Maas en Waal. In 2004 kwam hij naar Helmond. „Hier voel ik me zeer thuis. Helmond is net als Oss van oudsher een echte industriestad. Rauw volk, maar ook góei volk.”

De diversiteit van de stad en de problematieken boeien Seidel. Armoede is er onverminderd een voornaam thema, weet hij. „Er is een enorme nood.” Samen met anderen zette de pastoor Caritas 0492 op, een kerkelijke hulporganisatie die drie keer per week gratis maaltijden verzorgt voor minima. En zo kwam er ook een maatjesproject voor mensen met schulden. „Bij mijn jubileum hoef ik zelf geen cadeaus”, zegt Seidel. „Laat mensen maar doneren aan Caritas 0492.”

Je echt bekommeren om de zwakkeren in de samenleving, dat spreekt Seidel erg aan. „Niet kletsen, maar doen.” De Helmondse pastoor voelt zich gesterkt door de koers van paus Franciscus. „Dat het belangrijk is om deel te nemen aan maatschappelijke debatten, maar ook om te handelen. Ons voedselproject bereikt elke week 40 tot 80 personen.” En zo liet Seidel de lampen in de St. Jozefkerk al vervangen door LED-verlichting. „Je moet met de tijd mee.”

Dat laatste betekende ook, door de ontkerkelijking, dat de parochies aan de oostkant van Helmond en in Noord in 2011 moesten fuseren en dat kerkgebouwen werden afgestoten. Seidel: „Dat was ingrijpend, vooral de sluiting van de kerk in oud-Brouwhuis. Ik begrijp de pijn die daar werd gevoeld.”

Ook het toezicht bij eerstecommunievieringen, om die rustig te laten verlopen, past bij de tijdgeest, stelt Seidel. „We doen het nu voor het derde jaar en het werkt. We krijgen fijne reacties van de kinderen en van hun familieleden. Daar gaat het om.” Dat hij pragmatisch is? Seidel noemt het zelf liever creatief. „Als we iets nieuws moeten bedenken, doen we dat.”

De KRO zendt dit jaar zeven Eucharistievieringen in de St. Jozefkerk rechtstreeks uit op tv (NPO2), waaronder die van zondag 3 juni 10.30 uur. Volgend jaar volgen er nog eens zeven. Seidel vindt het fantastisch en heeft van zenuwen geen last als de camera’s draaien. „Ik zie het als een kans om de kracht van onze parochie te laten zien.”

BD