Een Mariabeeld in de Tweede Kamer. Want iedereen kan wel wat bezinning gebruiken, vindt het CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. De CDA’er haalde het twee meter hoge beeld naar de Kamer en richtte daar ook een gebedsruimte in. Iedereen die bij hem op bezoek komt, gaat met Maria op de foto.

Een nieuw bedevaartsoord worden is niet het doel. Maar dat allerlei mensen het beeld willen zien én ermee vereeuwigd willen worden, maakt Van Helvert trots. Hij heeft een speciaal Twitter-account opgezet om al het bezoek vast te leggen dat met het Mariabeeld op de foto wil: Moeder Maria in het parlement.

Onder anderen de aartsbisschop van Uganda, Arabische christenen, kapelanen en een groep van 43 vrouwen zijn al met het beeld op de foto gegaan.

Van Helvert kwam met het idee om een vergaderzaaltje in de CDA-vleugel om te bouwen tot gebedsruimte. “Een ruimte om tot bezinning te komen. Een plek om de vraag te stellen: is dit nou het goede wat ik doe? Iedereen is er welkom. Je kunt het ook een stilteruimte noemen. Gelovig of niet, dat maakt niet uit.” Wel moeten bezoekers zich melden, want je kunt niet zomaar de Tweede Kamer in.

In het midden van de ruimte pronkt het Mariabeeld, twee meter hoog. Afkomstig uit een kerk in Weert. “Ik heb het in bruikleen gekregen van een ondernemer die de kerk heeft gekocht”, zegt Van Helvert. Een hulpbisschop uit Roermond is naar de Kamer gekomen om het in te zegenen.

Het kostte nog heel wat moeite om Maria naar de Tweede Kamer te krijgen, vertelt de CDA’er. Onder leiding van een Limburgse schutterij is het beeld van Limburg naar Den Haag begeleid. “Op een steekwagen onder een groot doek is het richting de CDA-fractie gereden. Het was een hoop gesjouw en getil om het beeld hier te krijgen. Ik ben er heel trots op.”

In de gebedsruimte, die ook als vergaderzaal kan worden gebruikt, hangt verder een kruis en kaars afkomstig van de Armeense christenen.

De ruimte is hard nodig, vindt het Kamerlid. “Werken in de politiek is jachtig en druk. Presteren. Vergaderen. Shinen in de media. Stressvolle momenten; het gaat soms maar door. Maar politici zijn ook gewonen mensen die poepen en plassen. In deze ruimte kunnen mensen tot rust en bezinning komen. Het is een ruimte waar iedereen zich thuis moet voelen. Ongeacht je geloof.”

Ook de paus weet inmiddels van het bestaan van het Mariabeeld: Van Helvert mocht er laatst op bezoek komen. “Die heb ik van de gebedsruimte en het Mariabeeld verteld. Hij vond het een prachtig initiatief.”

RTL