Het Ierse electoraat heeft in een referendum gestemd voor het liberaliseren van abortus. Volgens de einduitslag stemden 1.429.981 Ieren ‘ja’ en 723.632 ‘nee’; in percentages: 66,4 tegen 33,6. In het overwegend katholieke land wil een overgrote meerderheid van 64 procent van de opgekomen stemgerechtigden dat het absolute recht op leven van een ongeboren vrucht wordt opgeheven.

In de huidige situatie is in Ierland abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij onder meer verkrachting, incest of weinig overlevingskansen voor de foetus is het beëindigen van de zwangerschap verboden. De huidige wet, gebaseerd op het Achtste Amendement van de Constitutie, dateert van 1983.

“De mensen hebben gesproken. Ze hebben gezegd dat we een moderne grondwet voor een modern land nodig hebben”, zei premier Leo Varadkar vrijdag na de publicatie van de exitpolls. Hij zei dat de Ierse kiezers erop vertrouwen dat “vrouwen de juiste keuzes maken en besluiten nemen over hun eigen gezondheid”.

Een aantal media spreekt van wederom een omwenteling in het overwegend katholieke land. Drie jaar geleden bepaalde het electoraat, eveneens bij een volksraadpleging, al dat ook homoseksuelen met elkaar in het huwelijk moeten kunnen treden.

De rooms-katholieke aartsbisschop van Dublin, mgr. Diarmuid Martin, noemde de uitslag van het abortusreferendum in een reactie tegenover RTE “een tragedie van historische proporties”. Hij benadrukte dat de Kerk geen enkele concessie zal doen in haar oppositie tegen het doden van ongeboren menselijk leven.

In augustus organiseert de Katholieke Kerk in de Ierse hoofdstad Dublin de Wereldgezinsontmoetingsdagen. In dat kader bezoekt paus Franciscus het land.

Traditionalistisch katholieke groeperingen verwijten het paus Franciscus dat hij de Ierse stemgerechtigde katholieken die van plan waren om voor legalisering van abortus te stemmen, niet heeft gedreigd met excommunicatie.

KRO