Een rechtbank in Newcastle (Australië) heeft aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide schuldig bevonden aan het in de doofpot stoppen van kindermisbruik door een priester. Hij is daarmee de hoogste katholieke geestelijke ooit die voor een dergelijk vergrijp is veroordeeld.

Wilson was aangeklaagd omdat hij jarenlang een priester de hand boven het hoofd had gehouden, hoewel al in 1976 een toen vijftienjarige jongen hem zou hebben verteld door de man te zijn misbruikt. De aartsbisschop ontkende dat hij indertijd met de jongen gesprken heeft.

De betreffende pedofiele priester werd in 2004 veroordeeld voor negen gevallen van kindermisbruik en overleed in 2006 in de gevangenis.

De rechtbank maakt naar verwachting in juni de strafmaat bekend. Wilson kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. In een verklaring schreef de 67-jarige aartsbisschop dat hij “overduidelijk teleurgesteld” is.

Bij de aartsbisschop is de ziekte van Alzheimer geconstateerd. 

KRO