Vandaag verschijnt een bundel met Duitstalige teksten van paus Benedictus XVI over het thema ‘Politiek en religie’.

De titel van het boek, uitgegeven door Verlag Helder, luidt: Die Freiheit befreien – Glaube und Politik im dritten Jahrtausend (‘De vrijheid bevrijden – Geloof en politiek in het derde millennium’).

De bundel bevat ook een tot op heden ongepubliceerd essay van Benedictus XVI, getiteld Die Multiplikation der Rechte und die Zerstörung des Rechtsbegriffs (‘De vermenigvuldiging van de rechten en de verstoring van het rechtsbegrip’), dat hij in 2014 schreef als reactie op een boek van de Italiaanse filosoof en politicus Marcello Pera.

Het boek is een verzameling teksten van artikelen en redevoeringen van Joseph Ratzinger, die hij schreef als paus en voordat hij paus werd. Daaronder zijn een preek uit 1981 voor katholieke parlementariërs in Bonn, de toespraken die Benedictus in 2010 hield in het Britse Parlement en in 2011 in de Duitse Bondsdag, en de boodschap voor Wereldvredesdag 2013.

Verder bevat het de weergave van een gesprek dat Ratzinger voerde met de Duitse filosoof Jürgen Habermas, en van een gesprek met de Italiaanse filosoof Paolo Flores d’Arcais over de vraag ‘Is er God?’

Uitgever Manuel Herder heeft vorige week het eerste exemplaar aan de emeritus paus aangeboden.

KRO