Manuel Herder, van de gelijknamige Duitse uitgeverij Herder Verlag, zegt dat het heel goed gaat met emeritus paus Benedictus XVI en dat hij ook nog steeds helder en scherp van geest is. Manuel Herder mocht de emeritus paus samen met nog vier andere uitgevers uit het Italiaanse, Franse en Duitse taalgebied recent in zijn residentie in de tuinen van het Vaticaan bezoeken. Hij was bijzonder hartelijk. Zijn ogen zijn helder, zijn humeur uitstekend. Hij sprak zonder aarzeling en zonder naar woorden te moeten zoeken, ook als hij van taal moest veranderen. Dat was indrukwekkend. Hij vertelde dat zijn gezondheid goed is en dat hij betrokken blijft bij het theologische debat. Hij leest nog steeds veel. Ik voelde dat het goed ging met hem.

Maandag wordt de verzamelband voorgesteld met de teksten van emeritus paus Benedictus XVI onder de titel: Geloof en politiek in het derde millennium. Paus Franciscus schreef het voorwoord.

Manuel Herder vindt dat de huidige en de vorige paus de mening delen dat de Kerk nederig haar taak moet vervullen. De voormalige paus drukt dat uit in zijn compacte teksten, de huidige paus met kernachtige woorden. Ik denk dat hun wereldbeeld veel meer gemeenschappelijk heeft dan wij vanuit de buitenwereld kunnen vermoeden.

Domradio/KerkNet