Vierhonderdvijftig vaak professioneel gevormde stemmen brengen tot volgende week zondag eeuwenoude muziek en teksten tot leven in Watou. Het kleine dorpje vormt het decor voor het belangrijkste festival ter wereld voor gregoriaanse zang. 26 zogenoemde schola’s en ensembles uit 15 landen en 4 continenten nemen deel.

Wat is gregoriaanse muziek eigenlijk? Een snelle zoektocht geeft ons deze definitie: religieuze muziek die eenstemmig wordt gezongen, zonder begeleiding van instrumenten, zonder genoteerde maat, die vanaf de tiende eeuw werd opgeschreven, ook al bestond de muziek al veel langer.

Zijn er nog jongeren die gregoriaans willen zingen?

Misschien denkt u dat gregoriaans anno 2018 een bedreigde muziekvorm is, maar dat is toch niet helemaal juist. Het is een nichevorm van muziek, dat zeker, maar in Watou zingen schola’s met alleen meisjes of jongens en ook bij de volwassenenensembles zijn er veel jonge zangers. Vanmiddag oefende een Hongaars koor in Watou, met bijna allemaal jonge mensen. Zij zongen de pure gregoriaanse muziek, én muziek die vanuit gregoriaans gegroeid is.

Moet je gelovig zijn om gregoriaans goed te vinden?

Een gekke vraag misschien, maar het antwoord was toch duidelijk. Gelovig zijn moet niet, maar als je het bent, kan de gregoriaanse muziek je nog een extra dimensie van rust, vrede en sereniteit brengen.

Heeft gregoriaans een (mooie) toekomst?

De organisator van het festival is er zeker van dat gregoriaanse muziek, ook al is die vele eeuwen oud, nog een toekomst heeft. Het is pure muziek, en net dat is een grote troef. Zelfs de grootste leek kan er ergens van genieten.

Praktisch over het festival in Watou: het draait vanaf volgende week op volle toeren. Voordien zijn er al zogenaamde pre-ouvertures in Houtkerke (Frans-Vlaanderen), Grimbergen, Poperinge,Koksijde, Antwerpen, Brussel, Duinkerke, Wervik en Haringe.

Meer info hier.

VRT