De drie Chileense misbruikslachtoffers die afgelopen weekend te gast waren bij paus Franciscus in Vaticaanstad hebben in een gemeenschappelijke verklaring gezegd dat ze het gebaar van de paus op prijs hebben gesteld maar dat Franciscus wel concrete actie moet ondernemen om het “pathologische” misbruik voortvarend aan te pakken, “want anders is alles vergeefs geweest”.

De drie mannen zijn James Hamilton, Juan Carlos Cruz en José Andres Murillo. Gisteren gaven zij in Rome een persconferentie. Daarbij deelden ze mee dat paus Franciscus hun namens hemzelf en namens de universele kerk vergiffenis had gevraagd. Ook zeiden ze onder de indruk te zijn van zijn gastvrijheid en zijn empathie.

“Bijna tien jaar lang zijn we behandeld als vijanden omdat we vechten tegen seksueel misbruik en verdoezeling in de Kerk. De afgelopen dagen hebben we kennisgemaakt met het vriendelijke gezicht van de Kerk, volledig verschillend met dat wat we voordien zagen”, aldus de drie in hun verklaring.

Hamilton, Cruz en Murillo werden in hun jeugd en adolescentiejaren misbruikt door de invloedrijke priester Fernando Karadima. Een van diens vertrouwelingen was de voormalige legerbisschop van Chili, Juan de la Cruz Barros, die in januari 2015 door paus Franciscus tot diocesaan bisschop van Osorno werd benoemd. Volgens het drietal wist Barros van Karadima’s vergrijpen en was hij er zelfs getuige van. Toen zij hem openlijk beschuldigden van medeplichtigheid, nam paus Franciscus het voor Barros op en deed hij hun aantijgingen af als laster. Nadat nieuwe informatie was opgedoken, besloot de paus een officieel onderzoek in te stellen. Toen de onderzoekers hun bevindingen aan Franciscus rapporteerden, schrok de paus en verklaarde dat hij “ernstige fouten” had gemaakt. Hoe hij bestuurlijk zijn fouten gaat rechtzetten, is nog onbekend. Binnenkort komen de Chileense bisschoppen naar Rome en daarna zal hoogstwaarschijnlijk duidelijk worden wat er met bisschop Barros gaat gebeuren.

In hun verklaring zeggen Hamilton, Cruz en Murillo verder dat paus Franciscus hun mening had gevraagd over het misbruikverschijnsel. “Wij hebben hem gezegd hoe ernstig het is dat misbruik in de doofpot is gestopt. Want het verdoezelen daarvan maakt het erger, verdubbelt het leed, laat het onbestraft en bevordert de creatie van misbruiknetwerken binnen en buiten de Kerk. Wij spraken met de paus over de pathologische en ongelimiteerde uitoefening van macht, die de hoeksteen vormt van seksueel misbruik en de verdoezeling daarvan. Wij drukten de paus op het hart dat de Kerk de plicht heeft om in de mondiale strijd tegen misbruik een bondgenoot te worden en een toevluchtsoord voor slachtoffers, wat tot op heden niet het geval was.”

“Wij hopen dat paus Franciscus zijn minzame woorden van vergeving transformeert in voorbeeldige handelingen. Zo niet, dan is alles vergeefs geweest.”

KRO